Fit tatlılar yapılırken beyaz toz şekerden kaçınıyoruz. Bunun yerine çeşitli besinler kullanıyoruz. Peki bunlar gerçekten şekerden masum mu? Bir bakalım…

Hidroksi metil furfural (HMF), ısıl işleme maruz kalan gıdalarda karbonhidrat ve proteinlerin tepkimeye girmesiyle oluşur. Reçel, marmelat, pekmez HMF içerirken, bal ve süt, HMF oluşturma riski taşır. Yüksek konsantrasyondaki HMF, toksisiteye sebep olabilir, üst solunum yolu ve mukozayı tahriş eder.

Akrilamid de benzer olarak ısıl işleme maruz kalan karbonhidratlarda ortaya çıkar. Yüksek konsantrasyonlara ulaşırsa çeşitli kanserlere davetiye çıkarır.

Sözün özü; aslında yağmurdan kaçarken doluya tutuluyoruz. Ayrıca fit olduğunu sandığımız tatlılar aslında kalori bakımından da pek masum değil. Ortalama aynı kaloriyi içeriyor. Hem fit olanı, orijinalinin yerini tutar mı hiç? Biz iyisi mi, miktarına ve sıklığına dikkat ederek, ‘fitleştirmeden’ yiyelim tatlılarımızı.

Biz yetişkinler için durum böyle. Fakat özellikle iştahsız, besin seçen çocuklarınız için fit tatlılar imdadınıza yetişebilir. Hem zaten çok sevdikleri tatlıları yerken bir yandan da zengin besin ögeleri de almış olurlar. Fit tatlıların çoğu lif, vitamin, mineralden zengindir. Yalnız, bir dipnot düşelim; besin değeri ne kadar zengin olursa olsun hiçbir tatlı ana öğün yerine geçemez. Ana öğünle arasında 2-3 saat olmasına aman diyeyim, dikkat edelim. Bir de unutmadan, bal, ancak 1 yaştan sonra tüketilebilir. Çünkü bebişlerin vücudu balı sindiremez.

Bu haftalık da diyeceklerim bu kadar, bir sonraki haftaya kadar hoşçakalın :)