Kırklareli İl Müftülüğü, vatandaşları bu akşam İstanbul Fatih Cami Başimam Hatibi Metin Çakar Hoca ve İl Müftüsü Yusuf Eviş'in katılımıyla İstasyon Mahallesi Ulu Cami'de gerçekleştirilecek Kur'an-ı Kerim Tilaveti ve Enderun Usulü ile Teravih Namazı'na davet etti.

İstasyon Mahallesi Ulu Camide Kur'an-ı Kerim Tilaveti yapılacak ve Enderun Usulü ile Teravih Namazı programı 20.41’de başlayacak. İl Müftülüğü konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Bu akşam İstanbul Fatih Cami Başimam Hatibi Metin Çakar Hoca başta olmak misafir Hocaların ve İl Müftümüz Yusuf Eviş'in katılımıyla İstasyon Mahallesi Ulu Camide Kur'an-ı Kerim Tilaveti yapılacak ve Enderun Usulü ile Teravih Namazı Kılınacaktır. Bu anlamlı programa tüm halkımız davetlidir.

Enderun Usulü Teravih Ne Demektir?

Enderun Usulü Teravih Namazı, adını Osmanlı’daki Enderun Mektebi’nden almıştır. Osmanlı Sarayı’ndaki Enderun Mektebi’nden çıkan hocaların kıldırdığı namaz bu sebeple günümüze Enderun Usulü Teravih Namazı olarak gelmiştir.

Ülkü Ocakları’ndan Karakeçilli'ye Teşekkür Plaketi Ülkü Ocakları’ndan Karakeçilli'ye Teşekkür Plaketi

80 yıl öncesinde neredeyse tüm camilerde kılınan bu Teravih Namazı’nı diğer Teravih Namazı’ndan farklı kılan özelliği ise namazın kılınma şeklidir. Saray’dan başlayıp günümüze kadar gelen Enderun Teravih’ini ilk defa ortaya koyan kişinin kim olduğu tam olarak bilinmese de uzmanlar, Enderun Teravih’ini Buhurizade Mustafa Itri Efendi'ye (1712) dayandırmaktadır.

Enderun Teravih’inin kılınma amacı, namazda farklı makamlar kullanmak suretiyle ibadete manevi bir boyut kazandırmaktır. Aynı zamanda bu namazın salavat, ilahi ve zikirler eşliğinde farklı makamlarla kılınmasının bir diğer sebebi ise cemaati camiye gelmeye teşvik etmek ve camiye gelenleri huzura kavuşturmaktır.

Enderun Usulü Teravih, iki şekilde kılınır.

Birincisinde imam, müezzinleri makam geçkileri ile yönlendirir, ikincisinde ise makamlar arasındaki geçkileri müezzinler sağlar.

Enderun Teravih’inde en çok hicaz, segâh, isfahan, uşşak ve acemaşiran makamları kullanılır. Kullanılan bu makamlar sayesinde Teravih’e geç kalan bir kimse, namazın kılındığı makamdan hocanın kaçıncı rekatı kıldırdığını anlayabilir.

Günümüzde Enderun Usulü Teravih namazı Diyanet İşleri Başkanlığının teşvikiyle yeniden canlandırılmaya çalışılmaktadır.”

Haber: Arzu Dursun Atay