Dünya Zeytin Ağacı Günü'nde TEMA Vakfı, Anadolu'nun köklü sembolü olan zeytin ağaçlarının korunmasına vurgu yaparak, kömür madenciliği ve imar projeleri uğruna zeytin ağaçlarının feda edilmesine karşı çıkıyor. Lüleburgaz'da Akbelen ve Çanakkale'de kömür madenciliği, Dikmece'de ise imar projeleri nedeniyle kaybedilecek tek bir zeytin ağacı kalmadığına dikkat çeken TEMA Vakfı Yeni Mahalle Sorumluluğu, binlerce yıldır bu topraklarda var olan zeytin ağaçlarını koruyan zeytin kanununa yapılan müdahalenin iptal edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Vakıf yetkilileri, iklim krizinin gıdamız üzerinde büyük tehdit oluşturduğu bir dönemde, zeytin ağaçlarının korunmasının önemine dikkat çekiyor. Zeytin ağaçlarının sadece bir sembol olmanın ötesinde, insanlığın binlerce yıldır yaşadığı kültürel bir miras olduğunu belirten TEMA Vakfı, bu mirasın korunmasının, gelecek nesillere bırakılacak en değerli varlıklardan biri olduğunu savunuyor. Günümüzde iklim krizinin gıda kaynakları üzerinde büyük bir tehdit oluşturduğu göz önünde bulundurulduğunda, zeytin ağaçlarının korunmasının ne kadar önemli olduğuna dikkat çekildi.

Yeni Mahalle Sorumluluğu tarafından Dünya Zeytin Ağacı Günü'nde yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Anadolu’nun kadim sembolü, insanlığın binlerce yıldır gölgesinde yaşadığı kültürel bir miras olan Zeytin Ağacı, kömür madenciliği ve imar projeleri uğruna feda ediliyor. Akbelen ve Çanakkale’de kömür madenciliği, Dikmece’de ise imar projeleri için kaybedecek tek bir zeytinimiz yok. TEMA Vakfı olarak; binlerce yıldır bu topraklarda var olan zeytin ağaçlarını koruyan zeytin kanununa yapılan müdahalenin iptal edilmesi gerektiğini yineliyoruz. İklim krizinin gıdamız üzerinde büyük tehdit oluşturduğu günümüzde, kadim sembolümüz olan zeytin ağaçlarımız korunmalı."

Haber: Ercan Bitti

Foto: Sibel Kocaman