Yunanistan'ın İskeçe şehrinin en ünlü tatlısı olarak bilinen Karyoka'nın kökenine dair ilginç bir hikaye ortaya çıktı. 1926 yılında Kırklareli'den İskeçe'ye göç eden bir Rum tarafından bulunduğu belirtiliyor.

İskeçe'de adından sıkça söz ettiren bir tatlı dükkanı olan Glykopolion'un sahibi, Paris'te tatlı üzerine eğitim almış ve bu deneyimini tüm yiyeceklerinde kullanmayı başarmış. Şimdilerde ise İskeçe'de üniversitede tatlı gastronomisi üzerine dersler de veriyor.

Glykopolion'da pek çok tatlı çeşidi bulunmasına rağmen, özellikle Karyoka adıyla bilinen tatlı, İskeçe'ye özgü bir lezzet olarak öne çıkıyor. Karyoka'nın asıl bulunuşu, mübadele sonrası Kırklareli'den göç eden Yorgos Paparaskevas isimli bir mübadil tarafından gerçekleştiği belirtiliyor.

Karyoka'nın ana maddeleri arasında kestane ve çikolata yer alıyor. Ancak, lezzetini tamamlayan önemli bir diğer unsuru ise ceviz. Bu özel karışım, tatlı tutkunlarının dikkatini çekiyor ve Karyoka'yı İskeçe'nin en popüler tatlısı haline getiriyor.

İskeçe'nin kültürel zenginliğini ve tatlı mirasını simgeleyen Karyoka, şehrin önemli bir lezzet noktası haline gelmiş durumda.

Tarihçi ve gezgin Özay Ersen Can, İskeçe'nin seyahat notlarında şu ifadelere yer alıyor; “İskeçe’de muazzam bir tatlı dükkanı keşfettik; Glykopolion. Sahibi Paris’te tatlı üzerine eğitim almış ve bunu her çeşit yiyecekte fark ediyoruz. Şimdilerde İskeçe’de üniversitede tatlı gastronomisi üzerine dersler de veriyor. Aklınıza gelebilecek birçok tatlı var burada ama en önemlisi İskeçe’ye has bir tatlı olan Karyoka bulunuyor. Karyoka, mübadele sonrası Kırklareli’den göçen Yorgos Paparaskevas isminde bir mübadil tarafından bulunuyor. Bugün İskeçe’nin en popüler tatlısı. Ana maddeleri kestane ve çikolata ama ceviz de ilave edilmiş ve çok hoş bir lezzet ortaya çıkmış. Süt, krema, irmik ve cevizle yapılan, en son üzerine karamelize bir şurup ilave ettikleri Karidopita dedikleri bir tatlı daha denedik ki buna da bayıldım. Malzeme kalitesi üst seviyede gerçekten, damakta bunu hissediyorsunuz her yudumda. Her ikisi de 2,5 euro idi bu tatlıların. Arkadaşımın gözü baklavalara takıldı ki denemeden ayrılamadık ve bunu da gayet başarılı bulduğumuzu söylemeliyim ama bana kalırsa baklava Türkiye’de ve belli noktalarda yenecek bir yiyecek halen. Baklavaların tanesi 0,40 cent.
Dükkan, saat kulesinden yürüyerek sadece 7-8 dakika. İskeçe küçük bir yer kime sorsanız gösterir konumunda”

Eşsiz Lezzetler Çok Yakında Eşsiz Lezzetler Çok Yakında

Haber: H. Murat Taner