Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü, 24 MartDünya Tüberküloz Günü’nde tüberküloz hastalığına dikkat çekiyor. İnsanlık tarihinde uzun bir geçmişi olan bu hastalık, zengin-fakir, köylü-kentli ayrımı yapmadan toplumun her kesimini etkilemiştir. Robert Koch'un Mycobacterium tuberculosis basilinin keşfiyle başlayan süreçte, tüberkülozla mücadelede önemli ilerlemeler kaydedilmiş olsa da, hala bulaşıcı hastalıklar arasında ölüm sebepleri arasında yerini korumaktadır.

Çocuklarının hastalığına teşhis konulup, tedavi ettirmek istiyorlar Çocuklarının hastalığına teşhis konulup, tedavi ettirmek istiyorlar

Müdürlük, Türkiye'de tüberkülozla ilgili tanı ve tedavi hizmetlerinin ücretsiz olması, hastaların ilaçlarının sağlanarak ücretsiz olarak hastalara ulaştırılması ve Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulaması gibi önemli adımların hastalar için önemli bir güvence olduğunu belirtiyor. Ayrıca, tedavi sürecinde işgücü kaybı yaşayan ve sosyal zorluklarla karşılaşan hastalara aylık nakdi sosyal yardımın sağlanması da bu mücadeledeki desteklerden biridir.

Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ‘’24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olan tüberküloz hastalığı, tarih boyunca zengin-fakir, köylü-kentli ayırımı yapmaksızın toplumun her kesimini kırmıştır. Robert Koch tarafından Mycobacterium tuberculosis basilinin keşfedilmesinden itibaren hastalık ile mücadelede önemli aşamalar kaydedilmiş olmakla birlikte günümüzde de bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölüm sebepleri arasında ön sıralarda yer almaktadır. Ülkemizde tüberkülozla ilgili tanı ve tedavi hizmetlerinin ücretsiz olması, tüberküloz hastalarının ilaçlarının Bakanlığımız tarafından temin edilerek ücretsiz olarak hastalara ve temaslılarına ulaştırılması, Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulaması ile hastalarımıza destek olunması, tedavi süresince işgücü kaybına uğrayan ve sosyal güçlükler yaşayan hastalarımıza aylık nakdi sosyal yardım verilmesi bunun en önemli güvencesidir.’’ İfadeleri yer aldı.

Haber: Arzu Dursun Atay