Kırklareli Merkez ve İlçelerinde 2022 yılı başından bugüne dek 76 adet işletmenin arilik çalışmaları tamamlandı. Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, süresi gelen işletmelerde çalışmaların yılsonuna kadar devam edeceğini ifade etti. Sığır Tüberkülozu ve Brusellozu hastalıklarından ari olan bu işletmelerde aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanlığının programlı tüm aşılamaları da yapılıyor.

Perakende veya paketleme usulü çiğ süt satışı yapabilmenin ilk şartı sütün üretildiği işletmenin Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası sahibi olması. Hayvan hastalıkları ve hayvan hareketleri yönünden kontrol altında olan bu işletmeler, sağlıklı-güvenilir süt ve süt ürünleri üretiminin yanında halk sağlığının korunması hizmeti ile de önem arz ediyor. Ayrıca hastalıktan ari işletme sertifikası sahibi olan işletmeler yetiştirdikleri buzağı ve düvelerini yüksek fiyatlara satabilmekte, Kırklareli’den ülkenin her tarafına satış gerçekleştirebiliyor.

2022 yılı başından bugüne kadar arilik çalışması tamamlanan 76 adet işletmede toplam 22 bin 84 adet büyükbaş hayvan mevcut olup yıl sonu itibariyle İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün hedefi Kırklareli genelinde ari işletme sayısını 120’ye ari hayvan sayısını ise 53 bine ulaştırmak.