Dünya Çevre Günü Konferansı, Türkiye ormanlarında yarım asırdan fazla çalışmalar yürüten konunun uzmanı Prof. Dr. Doğan Kantarcı’nın sunumuyla başladı. Prof. Dr. Kantarcı’nın hazırladığı bilimsel raporlar ile Koruköy patlatmalı kalker ve Çukurpınar patlatmalı dolomit ocaklarına karşı Köy Muhtarlıkları tarafından açılan davalara Kent Konseyi ve DOKU Derneğinin verdiği bilimsel ve hukuksal desteklerle her iki projenin iptal edildiği katılımcılara ve kamuoyuna duyuruldu. Salonda izleyicilerin gösterdikleri ilgi karşısında duygulanan Prof. Dr. Kantarcı; “Yapılan çalışmaların kitaplarda kalmaması, sahaya yansıması, en ücra köylere kadar ulaşmasında emek veren her kişi ve kuruma çok teşekkür ediyorum. Kırklareli’de bu yapılaşmanın diğer illere de örnek olmasını diliyorum.” dedi.
Orman içinde, su kaynakları üzerinde planlanan projeler, küresel iklim krizi, kuraklık, su kaynaklarının kirlenmesi ve yok edilmesinin önüne geçildi. Trakya Platformu Bilim ve Hukuk kurullarının destekleri ile Kent Konseyi Çevre Meclisi ve DOKU Derneği süreçleri günlük takip ederek, yerelde yaşayanları bilgilendirmekte, bilim ve hukuk insanlarını yerelde yaşayanlarla buluşturmaya ve bunun sonucunda da topyekun yaşamı savunma mücadelesine devam ediyor.
Prof. Dr. Doğan Kantarcı, DOKU Derneği Başkanı Göksal Çidem ve Dernek Üyeleri, Kent Konseyi ilgili birimleri ile konferans sonrası saha incelemesine çıktı.
İlk olarak Koruköy Bölgesinde saha çalışması gerçekleştiren Prof. Dr. Doğan Kantarcı ve beraberindeki heyeti Koruköy Muhtarı Esen Karabulut karşıladı. Gelinen noktada taş ocaklarının faaliyetleri gözlemlendikten sonra Koruköy civarındaki orman bitki örtüsü kontrol edildi. Prof. Dr. Kantarcı Bulgaristan sınırında Çağlayık ve Kula Köyleri arasında yapılması planlanan baraj alanında incelemelerde bulundu. İnceleme gezisine Çağlayık Köyü’nden Mehmet Kaygısız ve arkadaşları katıldı.
Orman ve toprak yapısının yanı sıra, Uluslararası sözleşmeler kapsamında değerlendirme yapan Prof. Dr. Kantarcı bölge ve baraj projesi konusunda hazırlayacağı raporu yerelde yaşayanlarla, Kent Konseyi Çevre Meclisi ve DOKU Derneği paylaşacak. Hazırlanacak rapor ile baraj projesi yol haritası belirlenecek.
Dünya Çevre Günü Etkinlikleri kapsamında Yerelle buluşmada etkinliğinin 3. Günü Prof.Dr. Doğan Kantarcı saha çalışmalarına devam etti.
Vize-Soğucak Köyüne gerçekleşen ziyarete Doku Derneği Başkanı Göksal Çidem, DOKU Derneği Üyesi Ornitolog Mehmet Hanay ve diğer üyelerimizin yanı sıra, Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Dr. Yasemin Ertaş katıldı. Muhtar Rami Beler ile yürütülen mücadele sonucunda kazanılan 5 davanın değerlendirmesi İslambeyli ve Yenice Muhtarlarının da katılımıyla gerçekleşti. Saha faaliyetinde gözlemlerde bulunan ekip, drone görüntüleri çekerek, yöre halkından gelen ihbarlar üzerine bir türü saptamak adına araziye Fotokapan yerleştirdi. Doku Derneği saha çalışmalarından sonra yaptığı açıklamada; Sonuç olarak çok büyük bir biyoçeşitliliğe sahip Istrancaları her şart ve koşulda savunmaya devam edeceğiz. Çünkü; Kırklareli il sınırları içinde 2117 bitki türü ve 2062 hayvan türü olmak üzere toplam 4179 tür canlı tespit edilmiştir. Şüphesiz Trakya Bölgesinin konumu itibarıyla iki kıta arasında bir köprü vazifesi görmesi, geçmiş buzul dönemlerinde buzul geçirmediği için türlere sığınak görevi görmesi, farklı iklimsel koşullara ve farklı ekosistemlere sahip olması Kırklareli ilinin biyoçeşitlilik zenginliğinin başlıca nedenleridir.
Geleceğe bırakılacak en değerli miras, yaşayacakları toprak, nefes alacakları orman, içebilecek sudur. Karar vericilere sesleniyoruz. Bugün söz hakkı olmayan gelecek nesilleri de düşünerek karar verin. Sizden sonra yaşayacak olan onlardır. Onların yaşam alanlarını yok etmeye hiç kimsenin hakkı yok. Doğayı korumak için, insanoğlunun doğallığını koruması yeterlidir.” dedi.