Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Yasemin Ertaş ve beraberindeki heyet, Merkez ilçeye bağlı Üsküp Beldesi’nde faaliyet gösteren kadın üreticilerin konuğu oldu. Ziyarette, S.S. Üsküp Kadın Üretim ve Girişim Kooperatifi çatısı altında bir araya gelen kadınların üretimleri, beldenin tanıtımına önemli katkı sundu.
Göçmen kültürünün yoğun şekilde yaşatıldığı Üsküp’te, geleneksel Trakya mutfağının eşsiz lezzetleri konuklara sunuldu. Üsküp kadınları tarafından hazırlanan pirinç ve mısır unuyla yapılan “Pomak böreği”nin yanı sıra erişte yufkasından “makarna böreği”, asma yaprağıyla hazırlanan “Zennik pidesi”, sarmalar, salatalar ve tatlılar sofrayı donattı.
Komşu Karıncak köyünden kadınlar da imeceye destek vererek yağlı börek, baklava ve poğaçalarla katkıda bulundu. Sofrada ayrıca bölgenin meşe balıyla tatlandırılmış “karlık (başak) çayı” da ikram edildi.
Kent Konseyi Başkanı Yasemin Ertaş, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, beldenin doğal zenginliğinin yanı sıra, tarihi mirasının da gün yüzüne çıkarılması gerektiğini belirtti. Eski okul binası ve kalıntıları bulunan Aya Dimitri Kilisesi’nin Kırklareli turizmine kazandırılması için adım atılabileceğini ifade etti.
Üsküp Belediye Başkanı Halil Çallı'nın da destek verdiği kadın üreticiler, beldenin turizm potansiyelini artıracak projelerde yer almaya devam edecek. Istrancalar’a uzanan yürüyüş ve bisiklet yolları üzerinde yer alan Üsküp – Sabahattin Ali Taşı – Çukurpınar – Dupnisa Mağarası rotasında seyahat edenlerin, kadın üreticilerin el emeği ürünlerine ve yöresel mutfağın lezzetlerine mutlaka uğramaları öneriliyor.
Haber: Furkan Konu