Dünyanın en soğuk noktası olarak bilinen ve çoğu zaman Sibirya Soğuğu dediğimiz Kuzey Kutbu; Soğuyla, Karıyla, buzuyla ve kar fırtınasıyla yaşanmaz bir bölgedir.İşte buna rağmen, İnsanoğlu çağdaş ve modern yaşam için inanılmaz mücadeleyi bu coğrafyada gerçekleştiriyor. Tam da dünyanın Kuzey Kutbunun Merkezinde.
21-22 Ocak.2018
Türk Akım Projesi tarafından düzenlenen Rusyada’ki Doğal Gaz Rezervlerini inceleme gezisi, 21 Ocak 2018’de başladı.Dört gün sürecek olan gezimizde, Ulusal Basın çoğunlukta olmak üzere İlimizden de Kırklareli Ve Sınırkent gazeteleri katılım gösterdi.
22 Ocak 2018 Pazartesi Günü Sabahı 08:00 da başlayan Program Nouy Urengoy konaklama merkezinden kutup bölgesine hareketle start aldı.
Kırk Civarında katılan gazeteciler, TürkAkım projesi yetkililerinin ev sahipliğinde ağırlanıyor.
Konaklama bölgesinden bilgi akışı sağlayan Gazetemiz Sahibi Özden Ural, “TürkAkım projesi yetkilileri, İlk olarak bizleri Türkiye Atatürk Hava Limanında karşıladılar.Yakın İlgi ve alaka gösteren yetkililer, dört gün sürecek programla ilgili tüm katılımcıları bilgilendirdiler.Saat 06:00’da başlayan Rusya Yolculuğumuz Moskava’ya kadar 2 Saat 45 Dakika sürdü. 1,5 Saat süren Moskavo konaklaması sırasında tepeden tırnağa soğuk hava koşullarına göre adımızın yazılı olduğu giysilerle giyindirildik. Moskova aktarması ardından 3,5 Saatlik bir uçak yolculuğu ardından kutup bölgesine yakın Nouy Urengoy kentindeki konaklama merkezine geldik.Serbest geçen bir günün ardından 22 Ocak Pazartesi sabah 08:00’de kahvaltıyla güne başladık daha sonra kutup bölgesine hareket ederek bir saate yakın kar ve soğuk havanın had safadaolduğu bölgeye geldik. Yolculuğumuz sırasında rehberler, Türkçe tercümeleriyle bölgeyi anlattılar. Geniş bir araziye kurulan Gazprom projesi tesisleri bir çok Ülkenin Doğalgazını karşılıyor. Tesis içinde uzmanlarla soru cevap şeklinde, bilgi alışverişlerimizle devam eden program oldukça verimli geçiyor.
23.Ocak.2018
Basının Dört günlük programının son günü. 21 Ocak Pazar Günü başlayan seyahatimizi nihayet tamamlıyoruz.
Uzun bir yolculuğun ardından ulaştığımız. Sibirya’da, o bilinen meşhur Sibirya soğuklarını katılımcı tüm ekibimizle birlikte yaşadık. Zaman zaman termometreler -50 derecenin üstüne çıkarak bölgede ki yaşamın ne denli zor olduğunu bize gösterdi. Rusya’ya gelirken elbette ki burada ki koşulları biliyorduk, ama yine de yaşamak ve görmek istedik. TürkAkım projesi yetkililerine de ayrıca teşekkür ediyoruz. Şartlar ve yaşam ne kadar zor olsa da yuvalarımıza döndüğümüzde bu zorluklar kapının dışında kalıyor.
Gazprom Yumhurg Otele her döndüğümüzde, dışarıda yaşadığımız acımasız hava şartlarını bir an unutuyorduk. Bizlere bu imkanı sağlayan, dostların sıcaklığı ve samimiyeti, zor hava koşullarını bir yana bıraktırarak mutlu bir gazeteci olarak, görev yapmamıza vesile oluyordu. Pek Tabi anlatacaklarımız bu yazdıklarımızla, sınırlı değil şimdilik gezi bölgesinden kısa kısa notlar atabiliyoruz. İnşallah dönüşümüzde daha detaylı ve geniş haberler yazacağız.
DOĞALGAZ NEDİR?
Doğal yanıcı bir gaz olan metan (bataklık gazı,CH4) yer kabuğunun tortul tabakasında serbest kümeler halinde yağ ve yüzey sularında çözelti halinde,dağınık halde,kaya ve organik maddeler tarafından emilmiş halde yada katı halde bulunabilmektedir.Doğalgaz bir hidrokarbon karışımıdır.
DENİZALTI BORU HATLARI NASIL İNŞA EDİLİR?
Deniz tabanını ayrıntılı olarak inceleme için uzaktan kumandalı sualtı araçları kullanılmaktadır.
Denizin derinliklerinin görüntülenmesini sağlayan bu araçlar sonar gibi ölçüm ve takip araçlarınıda taşıyabilmektedir. Bu sayede dikkate alınması gereken tüm bulgular saptanabilmektedir.
Denizin dibine boru döşemek teknik açıdan zorlu bir süreçtir. Ancak kuzey Denizi’nin dibine bazıları 40 yıldan uzun süredir orada olan toplam 6.000 km yi aşkın uzunlukta boru hattı döşenmiştir. Karadeniz tabanında Rusya’dan Türkiye’ye doğrudan bir boru hattı olan Mavi Akım da 15 yıldır faaliyetini sürdürmektedir.
Borular deniz tabanına özel boru döşeme gemileri tarafından döşenir. Boru döşeme gemileri,aynı anda yüzlerce kişiyi barındırabilen dev yüzen platformlardır.
DOĞALGAZDAN NELER İMAL EDİLİR?
Doğalgaz çok iyi yanar. Bu nedenle çoğunlukla elektrik ve termal enerji üretmek için kullanılır.Bunun yanı sıra,gübre,yakıt,boya gibi bir çok ürünün üretilmesinde kullanılabilir.