TEMA Vakfı Lüleburgaz Yeni Mahalle Sorumlusu Sibel Kocaman, Lüleburgaz Turgutbey İlkokulu Yavru TEMA öğrencileriyle bir araya gelerek Su Kardeşliği Projesi'ni gerçekleştirdi. Proje, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle 2024 yılında hayata geçirildi.

Schengen sorunu yaşayanlar, kolay vize alabilecekleri ya da vizesiz ülkelere yöneldi Schengen sorunu yaşayanlar, kolay vize alabilecekleri ya da vizesiz ülkelere yöneldi

Su Kardeşliği Projesi, çocukların su varlıklarının yaşam için önemi, su ekosistemleri, su verimliliği ve su ayak izi gibi konularda farkındalık geliştirmelerini amaçlıyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen etkinliklerde, öğrencilere suyun önemi ve sürdürülebilir kullanımı konusunda bilgi verildi. Ayrıca, suyun doğada ve insan yaşamında nasıl bir rol oynadığı üzerinde duruldu.

Sibel Kocaman, projenin amacının çocuklara suya dair bilinç kazandırmak olduğunu belirtti. Su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımının önemine vurgu yaparak, çocukların bu konuda bilinçlenmesinin gelecek nesillere daha sağlıklı bir çevre bırakılması açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Kocaman, proje hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Tarım ve Orman Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğinde 2024 yılında hayata geçirilen Su Kardeşliği Projesi; çocukların, su varlıklarının yaşam için önemi, su ekosistemleri, su verimliliği ve su ayak izi konularında farkındalık geliştirmeleri için hazırlanmıştır.

Kapsam/Hedefler

Su Kardeşliği Projesi kapsamında ilkokul kademesindeki 3. ve 4. sınıf düzeyindeki çocuklara yönelik su varlığının yaşam için önemi, su ekosistemi, su kirliliği, su tasarrufu, su verimliliği, suyun sürdürülebilirliği ve su ayak izi konularında hazırlanan eğitim etkinlikleri gerçekleştirilmektedir.

Eğitim Etkinlikleri

İlkokul kademesindeki çocuklar için hazırlanan proje kapsamında uygulama rehberi, eğitim sunumu, animasyon film ve çocuklar için bir kitap hazırlanmıştır. Ayrıca etkinliğe katılan çocuklara verilmek üzere gönüllü mektubu, kimlik kartı, su kardeşliği görseli ve sınıflar için kartonetler geliştirilmiştir. Ayrıca Su TEMA web sitesindeki “Öğretmenler İçin” bölümünde geliştirilen eğitim materyalleri dijital olarak yer almaktadır.

Sutema.org Web Sitesi

Su TEMA web sitesi ile suyun yaşamsal öneminin altını çizerek su varlıklarına, su ekosistemlerine, su sorunlarına, suyun sürdürülebilir yönetimine ve su okuryazarlığına dair farkındalık sağlamak hedeflenmiştir.

8 bölümde toplamda 46 infografiğin yer aldığı Su TEMA web sitesinde, sosyal medya paylaşımlarında kullanılacak görseller, kullanıcıların su okuryazarlığı konusunda kendilerini test edebilecekleri ve su gönüllüsü olabilecekleri bir bölüm de bulunmaktadır. Ayrıca çocuklar ile öğretmenlere özel hazırlanan “Çocuklar İçin” ve “Öğretmenler İçin” bölümü bulunmaktadır. Bu bölümde yer alan formu dolduran öğretmenlerin e-posta adreslerine, proje kapsamında geliştirilen tüm eğitim materyalleri iletilmektedir.

Proje Kapsamında Neler Yaptık?

Proje kapsamında şimdiye kadar gerçekleştirilen eğitim etkinlikleri ile ilkokul seviyesinde, 30 ilde yaklaşık 3.100 çocuğa ulaştık. Su varlıkları, su döngüsü, su ekosistemleri, Türkiye'de ve Dünya’da suyun kullanımı, su  tehditleri, suyun sürdürülebilir yönetimi ve su varlıklarının korunması gibi birçok konuda sutema.org’u güncelleyerek yaygınlaştırma çalışmalarına devam ettik.”

Haber: Arzu Dursun Atay

Muhabir: Arzu Dursun Atay