Tarım ve Orman Bakanlığı'nın duyurduğu 2024 hububat alım fiyatlarına CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu sert tepki gösterdi. Ekmeklik buğdayın ton başına 9 bin 250 lira, makarnalık buğdayın ton başına 10 bin lira, ve arpanın ton başına 7 bin 250 lira olarak açıklanan fiyatlar, Gündoğdu'yu memnun etmedi.

Gündoğdu, açıklanan fiyatların kabul edilemez olduğunu ifade ederek, yetkililerin bu konuda cesaret göstermemesini eleştirdi. Özellikle geçen yıl ile kıyaslandığında buğday fiyatlarında %12'lik bir artışın yetersiz olduğunu belirten Gündoğdu, tarım sektöründeki genel enflasyon ve girdi maliyetlerindeki yüksek artışa dikkat çekti.

CHP Milletvekili, Tarım ve Orman Bakanı'nı üreticilerin yok edilmesiyle suçlayarak, politikaların daha çok sanayiciyi desteklediğini savundu. Üreticilerin, ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen ve zor şartlarda üretim yapan kişilerin göz ardı edildiğini vurgulayan Gündoğdu, Tarım ve Orman Bakanı'na fiyatların yeniden belirlenmesi çağrısında bulundu.

Vekil Gündoğdu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2024 hububat alım fiyatlarını ve fark ödemesi desteklerini açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ekmeklik buğday alım fiyatı ton başına 9 bin 250 lira, makarnalık buğday ton başına 10 bin lira. Arpa alım fiyatı ise ton başına 7 bin 250 lira olarak açıklandı.

Bir yetkilinin açıklama cesaretini bile gösteremediği, internet sitesinden açıklanmak zorunda kalınan hububat alım fiyatları asla KABUL EDİLEMEZ.

En kısa sürede alım fiyatları yeniden değerlendirilmelidir. Aksi takdirde çiftçinin kara gün dostu ofis, TMO çiftçinin ölüm fermanını imzalamış olacaktır.

Teşkilat Başkanları Bir Araya Geldi Teşkilat Başkanları Bir Araya Geldi

2023 buğday fiyatı 8.250 TL, 2024 fiyatı 9.250 TL alım fiyatındaki artış sadece %12 lerde kalmıştır.

TÜİK’e göre; yıllık enflasyon %75, girdi fiyatlarındaki artış %50-80 arasında değişirken ve Ziraat Odaları Birliği 1 kilo buğdayın üretim maliyetini 10 lira 87 kuruş açıklamışken bu alım fiyatları adeta üreticiyle dalga geçmektir.

Fiyatın düşük olması, hem de ödemenin geç olması TMO’nun buğday “ALMAMA” politikasının ne yazıktır ki bir parçasıdır.

Kamuoyunun karşısına çıkarak, çiftçinin, üreticinin gözlerine bakarak açıklama cesareti dahi gösteremeyenler, Tarım ve Orman Bakanı açıklanan fiyatlarla alın terini toprağa akıtan üreticiyi yok etmek istediğini açıkça göstermiştir.

Sayın Bakan, ben üreticiden değil sanayiciden yanayım, üreticiye sen artık toprağını ekme, biz yurtdışındaki üreticinin, sanayicinin yanındayız demektedir.

Bu gayri milli anlayışı, bu politikaları üreticimiz elinin tersiyle itmektedir, yok saymaktadır.

Trakya’dan, Kırklareli’nden, ülkemizin dört bir köşesinden terini toprağına akıtan, zor şartlarda üretmekten vazgeçmeyen, toprağına aşık, ülkesine, milletine yürekten bağlı vefakâr üreticilerle birlikte Sayın Bakana fiyatların yeniden belirlenmesi için çağrıda bulunuyoruz.”

Haber: Arzu Dursun Atay

Muhabir: Arzu Dursun Atay