Eğitimciler hakkında iftira ve mesnetsiz şikâyetlerin önüne geçilmesine yönelik Millî Eğitim Bakanlığı tarafından atılan adım, sendikalar tarafından önemli bir kazanım olarak değerlendirildi. Eğitim Bir-Sen Kırklareli Şubesi, yayımlanan resmi yazının öğretmenlerin mesleki onurunu ve çalışma huzurunu koruma açısından kritik bir dönüm noktası olduğunu açıkladı.

Son yıllarda öğretmenler hakkında yapılan isimsiz ve dayanağı olmayan başvuruların ciddi mağduriyetlere yol açtığına dikkat çekilirken, CİMER ve MEBİM gibi başvuru kanallarının amacının dışına çıkarılarak eğitimciler üzerinde baskı unsuru haline getirildiği vurgulandı. Bu tür şikâyetlerin yalnızca idari süreçler doğurmadığı, aynı zamanda öğretmenler üzerinde psikolojik yıpranmaya neden olduğu ifade edildi.

Eğitim Bir-Sen tarafından yapılan değerlendirmede, Ekim 2025’te gerçekleştirilen Kurum İdari Kurulu toplantısında konunun gündeme taşındığı, Bakanlık nezdinde yürütülen görüşmeler sonucunda önemli bir düzenlemenin hayata geçirildiği belirtildi. Millî Eğitim Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından 29 Aralık 2025 tarihinde yayımlanan yazı ile mülki idare amirlerine açık talimat verildiği aktarıldı.

Söz konusu yazıda, öğretmenlere yönelik şikâyetlerin iftira, karalama ya da suç uydurma kapsamında değerlendirilmesi halinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 25. maddesi uyarınca şikâyetçi hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasının istendiği kaydedildi. Böylece asılsız iddialarla yapılan başvuruların yaptırımsız kalmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Eğitim Bir-Sen Kırklareli Şube Başkan Yardımcısı Uzm. Psk. Dan. Yusuf Cihat As tarafından yapılan açıklamada, düzenlemenin yalnızca hukuki değil, aynı zamanda pedagojik bir gereklilik olduğu ifade edildi. Sürekli şikâyet edilme endişesi yaşayan öğretmenlerde zamanla “öğrenilmiş çaresizlik” geliştiği, bunun da sınıf içi otoriteyi ve eğitim kalitesini olumsuz etkilediği belirtildi.

Öz Sağlık-İş Kırklareli’nde Aylık Yönetim Kurulu Toplantısı Yapıldı
Öz Sağlık-İş Kırklareli’nde Aylık Yönetim Kurulu Toplantısı Yapıldı
İçeriği Görüntüle

Açıklamada, öğretmenin psikolojik olarak güvende hissetmesinin sınıf iklimine doğrudan yansıdığı, stres ve kaygı düzeyi yüksek eğitimcilerin öğrenciler üzerinde sağlıklı bir rehberlik sunmasının güçleştiği vurgulandı. Öğretmenin korunmasının, aynı zamanda öğrencinin akademik ve duygusal gelişiminin korunması anlamına geldiği ifade edildi.

Yeni uygulamanın, çocuklara ve topluma verilen mesaj açısından da önemli olduğu kaydedildi. Haksız ithamların karşılıksız kalmadığı bir sistemin, adalet duygusunu güçlendirdiği ve öğretmenlerin rol model olma vasfını pekiştirdiği değerlendirmesi yapıldı.

Eğitim Bir-Sen Kırklareli Şubesi, yapıcı eleştiri ve veli iş birliğine açık olunduğunu, ancak mesleki itibarın asılsız ihbarlarla zedelenmesine izin verilmeyeceğini bildirdi. Açıklamanın sonunda, öğretmenlerin huzurlu ve motive bir şekilde görev yapabilmesi için mücadelenin süreceği vurgulanarak, sürece katkı sunan sendika yöneticilerine ve Bakanlık yetkililerine teşekkür edildi.

Haber: H. Murat Taner

Muhabir: Hacı Murat Taner