Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (Kırklareli TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık, 23 Mayıs 2025 tarihinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleleri’nde gerçekleştirilen “TOBB Türkiye Ekonomi Şurası”na katıldı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında düzenlenen şurada; Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ile bazı bakan yardımcıları ve 365 Oda-Borsa Başkanı yer aldı.
Toplantının ev sahipliğini yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasında ekonomiyi istikrar içinde büyütmenin önemine dikkat çekti. Anadolu’daki işletmelerin nabzını tuttuğunu belirten Hisarcıklıoğlu, krediye erişimde yaşanan sorunları dile getirerek özellikle KOBİ’lere yönelik pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini ifade etti.
Şura kapsamında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise Orta Vadeli Program’ın (OVP) Eylül ayında güncelleneceğini duyurdu. Yılmaz, programın dört temel hedefini enflasyonla mücadele, dengeli büyüme, sosyal refah ve 6 Şubat depremleri sonrası yeniden imar süreci olarak açıkladı.
Kırklareli TSO Başkanı Soner Ilık ise şura sonrası yaptığı açıklamada, “Ekonomi Şurası’nda konuşan TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu; hep birlikte ekonomiyi daha sağlam temel üzerinde, istikrarla büyütmeye devam edeceklerini dile getirerek, Oda-Borsa ve Sektör Meclisleri Başkanlarının bu vizyonla hareket ettiklerini anlattı. Başkanların 81 İl’de reel sektörde ve piyasada yaşanan başlıca sorunları topladıklarını ve çözüm önerilerini hazırladıklarını söyleyerek; "Anadolu'yu sürekli dolaşıyorum. Firma ve sektörleri devamlı dinliyorum. Gördüğüm en büyük sıkıntı krediye erişim. Hem kredi büyümesine getirilen kısıtlamalar hem de yüksek faiz oranları, özellikle KOBİ'lerimizin ayağına pranga oluyor. Piyasada ödemeler aksıyor, alışveriş azalıyor, neticede ekonominin büyümesi yavaşlıyor. Bu sıkıntıları aşmak üzere, KOBİ’lere pozitif ayrımcılık yapmalıyız. Onları, aylık kredi büyüme sınırı dışına almalıyız. Ticari kredi kartlarını da bu sınırlama harici tutmalıyız. Mevcut kredi limitlerinin reel olarak daralmasının önüne geçmeliyiz. Böylelikle piyasaya bir rahatlama getirebiliriz” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay ise konuşmasında; Orta Vadeli Program'ın (OVP) mutat olduğu üzere Eylül ayında güncelleneceğini söyledi. Uyguladıkları programın dört temel amacı olduğunu dile getiren Yılmaz, ilk ve en temel amacın enflasyonu düşürmek, fiyat istikrarını tesis etmek hem kamu hem özel sektör için öngörülebilir bir ortamı sağlamak olduğunu belirtti. Programın ikinci temel amacının dengeli büyüme olduğunu, sadece tüketimle değil, üretim, yatırım, ihracatla daha nitelikli şekilde büyümeyi hedeflediklerini söyledi. Üçüncü hedefin sosyal refah olduğunu belirten Yılmaz, bunu kalıcı şekilde gerçekleştirmek istediklerini, günlük, geçici ve aldatıcı çözümlerle değil, sağlıklı ve gerçekçi politikalarla ilerlemeyi amaçladıklarını ifade etti. Programın dördüncü hedefinin ise 6 Şubat depremleri sonrası yeniden imar süreci olduğunu vurgulayarak, bunun için her yıl ortalama 35 milyar dolar harcama yapıldığını, yıl sonunda toplam harcamanın 100 milyar doları aşacağını bildirdi. Konuşmaların ardından Oda ve Borsa Başkanlarımız, reel sektörden gelen konu ve çözüm önerilerini dile getirdi. Gerçekleştirilen şuramızda alınan kararların başta ülkemiz olmak üzere ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.