Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, Kırklareli Olgunlaşma Enstitüsü sofralarınızı renklendirmeye hazırlanıyor. Enstitü, ramazan ayı boyunca güllaç siparişleri için halka kapılarını açıyor.

Ramazanın vazgeçilmez tatlarından biri olan güllaç, geleneksel lezzetleri arasında yer alıyor. Kırklareli Olgunlaşma Enstitüsü ise bu lezzeti en taze ve en özenli şekilde sofralarınıza taşıyor.

Enstitü tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Güllaç; mısır nişastası, gül suyu, süt ve şeker ile hazırlanan geleneksel bir Türk tatlısıdır. Osmanlı Dönemi’ne ait yemek kitabı olan Kitâb-ı Me’kûlât’da ise Gülac olarak tarifi verilmiştir. 1400’lü yıllara ait kayıtlarda Osmanlı mutfağına girmiş ve kitaplarda yer almaya başlamıştır olan Güllaç, Arif Bilgin’in Osmanlı Saray Mutfağı kitabındaki bilgilere göre ise saraya ilk kez 1489 yılında girmiştir.
15. yüzyıl ortalarına kadar halk arasında mısır nişastasından yufka açılıp depolanmıştır. Havayla temas halinde olan yufkaların kuruması üzerine bu yufkalar süt ve şekerle ıslatılıp yenmiştir. Zamanla içine gül suyunun da eklenmesiyle ortaya “güllü aş” ismi verilen bu tatlı çıkmıştır. Zaman içerisinde de adı “güllaç” halini almıştır” 

Güllaç siparişi vermek isteyenler, Enstitü ile iletişime geçerek hem lezzetli hem de kaliteli güllaçlarına sahip olabilirler. Enstitü yetkilileri, ramazan ayında sofralarınızı renklendirmek için ellerinden gelen özeni göstereceklerini belirtiyorlar.

 Haber: H. Murat Taner