Kırklareli’nde yaz mevsiminin en taze meyve ve sebzeleri, kış aylarında da sofralarda yer bulabilmesi için özenle hazırlanarak buzluklara kaldırılıyor. Mevsimin getirdiği domates, biber, fasulye, patlıcan gibi sebzeler ile kayısı, çilek, vişne ve şeftali gibi meyveler, geleneksel yöntemlerle ayıklanıp donduruluyor.
Özellikle ev hanımları, her yıl olduğu gibi bu yıl da mutfaklarında hummalı bir çalışma yürütüyor. Sabah erken saatlerde pazardan veya bahçelerinden topladıkları ürünleri temizleyip doğradıktan sonra, haşlayarak ya da doğrudan poşetleyerek derin donduruculara yerleştiriyorlar. Bazı kadınlar ise konserve yapmayı tercih ederek sebzeleri kavanozlara dolduruyor.
Bu alışkanlık, hem ekonomik tasarruf sağlıyor hem de mevsim dışı sebze ve meyvelere duyulan ihtiyacı azaltıyor. Kışın domates soslarından taze fasulyeye, dondurulmuş mısırlardan vişneli tatlılara kadar birçok lezzet, yazdan hazırlanan bu ürünlerle kolayca hazırlanabiliyor.
Haber: H. Murat Taner