İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sosyal medya paylaşımlarının gıda hakkında hurafeler yaydığına ve denetimsiz satışların kaynağı olduğuna dikkat çekerek, “Sosyal medyadaki hatalı bilgiler ve denetimsiz ürünler gıda güvenliği için yeni bir tehdit haline geldi” dedi.
Kopuz, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliğinde gıda güvenliğine dikkat çekmek için düzenlenen Dünya Gıda Güvenliği Gününün bu yılki temasının “Bilim” olarak belirlendiğini hatırlatarak, “Bilim, gıda güvenliğinin merkezindedir. Çünkü gıdayı güvensiz kılan şeyin ne olduğunu ve gıda kaynaklı hastalıkları nasıl önlenebileceğini bilim sayesinde öğreniriz. Bilimsel bilgiye dayanmayan verilerin ve iddiaların fütursuzca kullanıldığı sosyal medya bu nedenle gıda güvenliği konusunda bir tehdit haline gelmiş durumda” dedi.
Sosyal medyanın doğurduğu gıda güvenliği konusundaki sorunların bununla sınırlı olmadığına da dikkat çeken Ali Kopuz, “Bu mecralarda yayılan gıda hurafeleri kadar, denetimsiz gerçekleşen satışlar da gıda güvenliği için tehdit oluşturuyor. Özellikle el yapımı, doğal, organik, köyden gibi ibarelerle satılan ve üretim süreçleri herhangi bir denetime tabi olmayan ürünler çok tehlikeli. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü her yıl binlerce denetim yapıyor ama sayısız sosyal medya hesabını tespit etmeleri ve tek tek denetlemeleri çok zor. Bu nedenle tüketici bilincinin geliştirilmesi çok önemli” dedi.
İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, sosyal medyada dolaşan gıda konusundaki bilgilerin sağlam kaynaklardan doğrulanması, en azından aile hekimlerine, diyetisyenlere sorulmasının hayati önemde olduğunu belirterek, “Satılan ürünler konusunda da etiketsiz ya da etiketlerinde üreticisi ve içerikleri açıkça belirtilmemiş ürünlerden uzak durulmalı. Böyle durumlarda ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığının Alo174 hattına şikâyet edilmeli” dedi.