18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109’uncu yıl dönümü kapsamında Kırklareli’nde düzenlenen törenlerin ilki Kırklareli Şehitliğinde gerçekleştirildi. Kırklareli Şehitliği’nde 18 Mart 2024 Pazartesi günü saat 10.00’daki program Kırklareli Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin Şehitlik Anıtına çelen sunması ile başladı. Ardından saygı duruşu ve saygı atışında bulunuldu. İstiklal Marşı’nın okunmasını müteakip günün önemine ilişkin konuşmayı Kırklareli Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yakup Yürükçü yaptı. Yürükçü konuşmasında; “Bugün burada, vatanımızın bölünmez bütünlüğü, milletimizin hürriyeti ve bağımsızlığı için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi anmak ve onların kahramanlık destanını yad etmek üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. 18 Mart Çanakkale Zaferi, tarihimizin en şanlı sayfalarından birini teşkil etmektedir. Bu zafer, milletimizin vatan sevgisi, birlik, beraberlik ve kahramanlık ruhunun en güçlü ifadesidir.

Çanakkale, sadece bir zafer değil, aynı zamanda milletimizin nasıl bir feragat, cesaret ve inanç içinde mücadele edebileceğinin de kanıtıdır. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, şehit ve gazilerimizin fedakarlıkları, bu toprakları bizlere vatan kılmıştır. Onların aziz hatıraları, milletimizin yüreğinde sonsuza dek yaşayacaktır.

Kırklareli Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak, şehitlerimizin emanetleri olan kıymetli ailelerine sahip çıkmak, onların her zaman yanında olmak birinci görevimizdir. Şehitlerimizin geride bıraktıkları değerli ailelerine hürmet, sevgi ve destek sunmak, onların acılarını bir nebze olsun hafifletebilmek bizler için onur verici bir sorumluluktur.

Bugün burada, Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümünde, bir kez daha bu toprakların ne pahasına vatan haline geldiğini hatırlıyor, şehit ve gazilerimizin fedakarlıklarını minnetle anıyoruz. Onların bize bıraktığı bu kutsal emaneti korumak, gelecek nesillere aktarmak ve vatanımızı her türlü tehlike karşısında muhafaza etmek bizlerin en önemli görevidir.

Bu duygularla, başta Çanakkale olmak üzere, vatanımız için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet-minnet ve saygıyla anıyor; kahraman gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Onların aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, ruhları şad olsun diyoruz.

Değerli konuklar, bugünün anlam ve önemini yüreklerimizde yaşatarak, birlik beraberlik içinde, şehitlerimizin bize bıraktığı bu kutsal vatanı sonsuza kadar korumaya ve geliştirmeye söz veriyor, hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

Vali Ekici, Şehitlik Özel Defterini imzaladı

Yürükçü’nün konuşmasının ardından Kırklareli Garnizonu Şehitlik Özel Defterini imzalayan Kırklareli Valisi Birol Ekici, deftere şu satırları düştü;

“Bugün, tarihte eşine az rastlanan en büyük kahramanlık destanlarından biri olan ve tarihe altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 109’ncu yıl dönümünde, manevi huzurunuzda sizleri saygı, şükran ve rahmetle anıyoruz.

Vatan topraklarının dört bir yanından gelerek, Çanakkale’de, ülkesi ve bayrağı için canlarını feda eden, Çanakkale Zaferini şanlı tarihimize altın harflerle yazdıran yüz binlerce kahraman asla unutulmayacaktır.

Millet olarak bize düşen görev; şehitlerimizin kanlarıyla sulanan ve emanet edilen bu vatan topraklarının korunması ve bayrağımızın dalgalanması için birlik ve beraberlik içinde verilen mücadeleyi millet olarak idrak etmek, gelecek nesillere bu bilinci aktarmak ve bu kutsal toprakları bizden sonraki nesillere daha güvenli bir şekilde devretmektir.

Bu duygu ve düşüncelerle, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 109'uncu yıl dönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatanını canından aziz bilen tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, kahraman gazilerimize ve şehitlerimize sonsuz şükranlarımı sunuyorum.

Ruhlarınız şad olsun.”

Dualar Edildi

Program daha sonra şehitler için Kırklareli Müftülüğünce dua okunması ile devam etti. Şehit mezarları tek tek ziyaret edilerek karanfil bırakıldı. Şehitlerin ruhlarına Fatiha okundu. Buradaki programa Kırklareli Valisi Birol Ekici, CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, 55.Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Cüneyt Arıkan, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Hazım Aslancı, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Bülent Şengörür, İl Jandarma Komutanı J.Kd. Alb. Cemalettin Akyüz, İl Emniyet Müdürü Sinan Çamuroğlu, Kırklareli Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yakup Yürükçü, gaziler, şehit aileleri, kurum il müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Vize’de Yol Bakım ve Onarım Çalışmaları Sürüyor Vize’de Yol Bakım ve Onarım Çalışmaları Sürüyor

Buradaki programın ardından Kırkşehitler Anıtı’na geçilerek burada da düzenlenen töreni Rektörlük Kültür Merkezi’ndeki kutlama takip etti.

Haber: H. Murat Taner