Kırklareli’de cadde üzerinde bir yerde uzun bir süre oturduğunuz zaman gözlem yapma şansınız oluyor.

“İletişim” insan faaliyetlerinin doğa ve an ile iç içe olduğu özelliklere sahiptir. İletişim, her anlamda insanın kendini yeniden üretmesini içerir.

Biyolojik yapı içerisindeki iletişim, bireyin kendisi ve dış dünya ile iletişimi, teknolojik araçlar aracılığıyla iletişim, örgütlü yapılar (okul, aile vb.) içerisindeki iletişim gibi alanlar iletişim alanları olarak sayılabilir.

İnsan biyolojik ve toplumsal bir varlıktır. Bu her iki özelliğini de sürdürebilme gereksinimi duyar. Bu her iki özellik de aynın anda üretilmektedir. Bu üretimin içerdikleri;

Gereksinim hissetmesi ve hissettirilmesi

Gereksinim üzerinde düşünmesi

Gereksinimi giderecek faaliyetler arasından birisini seçerek bu faaliyeti gerçekleştirmesi

Gereksinimi gidererek doyum sağlamasıdır.

a)Gereksinim ve Farkındalık: İnsanın yemek, barınmak gibi biyolojik gereksinimleri vardır ve iletişim sayesinde bu gereksinimlerin farkına varabilmektedir. Biyolojik gereksinimlerin dışında yaratılmış gereksinimler ise, bireyin toplumsal yaşam içerisinde zorunlu hissettirildiği ama karşılamadan da yaşamını sürdürebileceği gereksinimlerdir.

b)Gereksinimi Giderme Üzerinde Düşünme: Gereksiniminin farkına varan insan tüm edindiği bilgi ile bu gereksinimi gidermenin yollarını düşünür.

c)Gereksinimi Giderecek Faaliyeti Seçme ve Yapma: Bu aşamada birey gereksinim giderme faaliyetini iletişimsel olan ya da olmayan eylem aracılığıyla gerçekleştirebilir. Başkalarıyla iletişim kurarak giderilen gereksinimlerde iletişimsel eylem de gerçekleşmiş olur.

d)Gereksinim Giderme ve Faaliyeti Yapabilme Olanakları: İnsanın faaliyete karar verme sürecinden sonra ise bu faaliyeti yapabilme olanakları devreye girmektedir. Faaliyete karar verilse bile bu faaliyetin hangi olanaklarla yapılacağı da insanın düşünmesi gereken bir duruma dönüşmektedir. Seçilen faaliyet iletişim içermek zorunda değildir ama iletişim içeriyorsa bu iletişimin kurulması için gereken araçlara da ihtiyaç duyulmaktadır.

e)Gereksinim Giderme ve Doyum: Seçilen faaliyetin gerçekleştirilmesi sonucunda gereksinim giderilerek doyum sağlanır. Fakat olanaklar çerçevesinde de gereksinimin tümüyle veya kısmen giderilmesi ya da hiç giderilememesi durumuyla da karşılaşılabilir.

Ayrıca kişi bir faaliyetle birden çok gereksinimini de giderebilir. Yenilen pizza ile yemek gereksinimi giderilirken aynı zamanda yapay gereksinimlerle gelen statü ve değer satışı gibi gereksinimler de giderilebilir. Bununla birlikte bir faaliyet içerisinde farklı iletişim biçimleri de kullanılabilmektedir. Yemek yeme faaliyetinin öncesinde, faaliyetin gerçekleşmesi sırasında ve sonrasında birçok iletişim biçimi örnek olarak düşünülebilir.


Zaman içerisinde belirli faaliyetlerin değeri de dönüşmektedir. Daha önceden ayıp olarak görülen bir faaliyet artık ayıp olmaktan çıkabilir. Ayrıca, bazı faaliyetler de terk edilebilmektedir. Tutumlu olma faaliyeti bazı durumlarda gerekli olarak görülürken bazı durumlarda cimrilik olarak görünerek aşağılanır veya terk edilebilir. İletişim araçlarının gelişmesiyle de bazı doğal faaliyetlerin yerini parasosyal (sosyalin yerini alan) faaliyetler alabilir ki örneğin sokakta oyun oynamak yerine bilgisayarda oyun oynamak buna bir örnektir. Son olarak bazı faaliyetlerde ise beklenmeyen sonuçlar olabilir, kişi, yemek faaliyetinden sonra zehirlenebilir.

Kendimizden diğer insanlara, yiyeceklerden giyeceklere, maddi ve düşünsel hayatı üretmek için kullanılan her şey maddi olarak düşünülebilmektedir. Örneğin bir taş, doğadan alınıp, süs eşyası ya da silah olarak kullanıldığında sadece maddi değil aynı zamanda kültürel ve teknolojik bir araçtır, somut olandır.

İnsan da yaşamak için üretimde bulunmaktadır. Bu üretimle, tüketilecek nesne, o nesnenin tüketim tarzı ve nesneyi tüketecek olan tüketici de üretilmektedir. Üretimin kendisi de aslında bir tüketimdir. Üretim için belirli ham maddeler tüketilmektedir. İletişim de hem üretilen hem de tüketilen bir faaliyettir.