Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) tarafından düzenlenen anma programı çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunulması ile başladı. ÇYDD üyeleri ile çeşitli sivil toplum örgütlerinin üyelerinin katıldığı anma programında ÇYDD Kırklareli Şube Başkanı Birsen Meriç, bir konuşma yaptı. Meriç konuşmasında, baharların insanlara coşkuyu olduğu kadar acıyı da yaşattığını ifade ederek Sabahattin Ali’nin yine böyle bir bahar günü 2 Nisan 1948 yılında 41 yaşındayken öldürüldüğünü anımsattı.

Meriç, “Bugün yine yeni bir 2 Nisan. Yine eriştik çok sevdiği bahara. Tam 76 yıl önce bugün, Sabahattin Ali bizim topraklarımızda katledildi. Bu durum Istrancaların bağrında yetişen tüm insanları etkilemiştir. Ve bu toprakların yetiştirdiği insanlar ‘ölüm bizden uzak dur’ diyerek yaşatma tarafını seçmiştir” dedi.

69073636 A371 4658 806D 33780229F61A

Başı Öne Eğilmeyen Direnişçi Bir Aydın

90’lı yıllarda Sabahattin Ali dostlarının, 1994 yılından sonra ise ÇYDD Kırklareli Şubesinin kuruluşuyla ÇYDD tarafından sürdürülen Sabahattin Ali’yi anma etkinlikleri ile Kırklareli’nin “Sabahattin Ali'yi yaşatan kent” olarak anılmaya başladığını kaydeden Meriç, “Onun, 41 yıllık yaşamında başı öne hiç eğilmemiştir. Meskeni ise sadece dağlar değildir. Tüm okurlarının kalbidir. Başı öne eğilmeyen direnişçi bir aydın, özgün ve yaratıcı, aynı zamanda eleştiren bir yazar olarak Sabahattin Ali bugün sadece Türk edebiyatının değil aynı zamanda dünya edebiyatının seçkin ve saygın yazarları arasındadır. Karakteri, inançları, değerleri, vicdani duyarlılığı, insanlara karşı tutumu ve haksızlıklara karşı tavrı ile tüm yasaklamalara, sürgünlere, sansürlere, iftiralara, karalamalara ve kumpaslara rağmen insanın insan olması yolunda büyük bir ışıktır Sabahattin Ali... Efil efil rüzgardır...

Bu öyle bir rüzgar ki Istrancalardan dalga dalga her yere yayılan. ‘Meskenim’ dediği dağlardan ovalara, Balkanlardan Anadolu’ya ve dünyaya... ” diye konuştu.

Sabahattin Ali Burada Ya Katili?

Haziran ayında 34’ncü kez Sabahattin Ali’yi Anma ve Kültür Etkinliklerini düzenlemeyi planladıklarını anımsatan Meriç, “33 yıl önce yakılmış bu çoban ateşi Sabahattin Ali'yi yaşatmak adına. Haziran ayında 34’üncüsü ile karşınızda olacağız. Yine hep birlikte, yan yana omuz omuza... ÇYDD Kırklareli Şubesi öncülüğünde, bu güne kadar Kırklareli Belediye Başkanlığının destek ve katkılarıyla, emek ve demokrasiden yana örgütler ile birlikte ördüğümüz Kırklarelililerin ve Sabahattin Ali dostlarının katılımıyla yaşatılmaktadır. ‘Öldürdüm’ sananlar, bir çağlayan yaratmışlardı oysa. İşte dostlar Sabahattin Ali burada ya katili?” diye sordu.

Meriç açıklaması sonrası katılımcılara teşekkür etti.

Başkan Bulut, Aşure Dağıtım Etkinliğine Katıldı Başkan Bulut, Aşure Dağıtım Etkinliğine Katıldı

Haber: H. Murat Taner

Muhabir: Hacı Murat Taner