Kırklareli ve çevresindeki birçok köyde yaz aylarının gelmesiyle birlikte bağlardaki hareketlilik artarken, üzüm yaprakları da sofraların vazgeçilmez lezzeti sarmalık için özenle yetiştiriliyor. Vatandaşlar, üzümün meyvesini beklemeden önce yapraklarını toplayarak kış için hazırlıklara başlıyor. Ancak bu yıl birçok kişi, yaprakları henüz toplamadan önce büyümesi ve sarma için ideal hale gelmesini bekliyor.

Genç kız gittiği misafirlikte dehşeti yaşadı
Genç kız gittiği misafirlikte dehşeti yaşadı
İçeriği Görüntüle

Bağların gölgesinde serinleyen asma yaprakları, sabahın erken saatlerinde kontrol edilerek uygun olgunluğa ulaşıp ulaşmadığı gözlemleniyor. Sarmalık yapraklar, ne çok ince ne de çok kalın olmalı; damarsız, yumuşak ve yeşil olgunlukta olması tercih ediliyor. Toplanan yapraklar, geleneksel yöntemlerle salamura edilerek kışa hazırlanıyor. Tuzlu su içerisinde kavanozlarda saklanan yapraklar, kış sofralarında dolma, sarma ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılmak üzere muhafaza ediliyor.

Haber: Furkan Konu

Muhabir: Furkan Konu